Heidi on oppinut nauttimaan neulematkasta

Heidi on oppinut nauttimaan neulematkasta

Kuka on neulesuunnittelija Heidi Jokinen?


Olen 40-vuotias, Uudellamaalla asuva melko tuore neulesuunnittelija. Kanssani omakotitalossamme asuu upea mies, kaksi ihanaa alakouluikäistä tyttöä ja kaksi hyvin rakasta maatiaiskissaa. Rakastan eläimiä, kesää, metsäretkiä, matkustelua, kirjoja, hyvää ruokaa ja tietysti villalankaa.


Kauanko olet neulonut ja milloin aloit itse suunnitella neuleita?

Ensimmäiset muistoni neulomisesta ja virkkaamisesta ovat ala-asteajoilta. Tietysti koulun käsityötunneilta, mutta myös vapaa-ajalta, jolloin teimme ystäväni kanssa muun muassa pieniä reppuja Barbieille ja pehmoleluille. Käsityöt kuitenkin jäivät vuosikausiksi ja täytyy tunnustaa, että yläasteella en tainnut saada edes yhtä sukka- tai lapasparia valmiiksi asti.


Uusi kipinä kuitenkin syttyi odottaessani esikoistani vuonna 2012. Tuolloin jouduin jäämään jo hieman raskauden puolivälin jälkeen sairauslomalle, ja siinä sohvalla aikaa viettäessä, aloin pikkuhiljaa opetella neulomista uudestaan. Loppuvuodesta 2012 neuloin niin paljon, että sain ranteeseeni pitkäaikaisen
tulehduksen.


Omien neuleohjeiden suunnittelu oli pyörinyt mielessä enemmän ja vähemmän jo monta vuotta, mutta kun olin uuvuttanut itseni edellisessä työssäni ja jäänyt kotiin toipumaan, saivat aivoni tarvitsemansa levon ja päästivät ideat valloilleen. Siitä se pikkuhiljaa sitten lähti. Nyt ideoita suorastaan pursuaa.


Miten kuvailisit tyyliäsi sukkasuunnittelijana ja miten tyylisi on syntynyt?


Koska olen vielä tuore suunnittelija, ei tyylini ole ehkä vielä aivan muotoutunut. Pidän näyttävistä väreistä, mutta myös harmoniasta. Uskon, että malleissani tullaan näkemään kirjoneuleen lisäksi myös pitsiä ja palmikoita. Tykkään itse neuloessa ja suunnitellessa käyttää kantapäähän ja kärkeen melko tuttuja ja yksinkertaisia tyylejä.

Mikä on ollut hienoin tai mieleenpainuvin hetki suunnittelijan urallasi?
Tähän mennessä mieleenpainuvin hetki on ollut se kun näin ensi kerran kuvan suunnittelemistani sukista, jotka joku muu oli tehnyt! Tekijä oli ranskalainen ja minusta tuntui kutkuttavalta ajatella, että suunnittelemani sukat kävelisivät pitkin ranskalaisia katuja.


Mitä tavoitteita tai unelmia sinulla on suunnittelijan urasi suhteen?
Aina saa haaveilla, joten unelmissani julkaisen joskus oman neulekirjan. Tavoitteena olisi tehdä tästä itselleni työ joka elättää.

Mikä on suosikkitekniikkasi tai vinkkisi sukkien neulontaan?
Tykkään tehdä sukkia ihan perinteisesti viidellä sukkapuikolla, tutulla kantapäällä kantalappuineen ja leveällä nauhakavennuksella.

Neulevinkki: hyväksy se, että virheitä tulee ja joskus joutuu purkamaan. Tämä oli itselleni jossain kohtaa hyvin vaikeaa, koska halusin vain saada äkkiä valmista. Nyt olen oppinut nauttimaan matkastani jokaisen neuletyön parissa – joskus siihen matkaan kuuluu eksyminen polulta, takaisin palaaminen ja uuden suunnan etsiminen.

Tutustu myös:

Rakkaudella-sukkaohje

Suloiset ja pirteät Rakkaudella villasukat neulot ohuesta langasta ilahduttamaan itseäsi, ystävääsi tai muuta rakasta ihmistä.