Kuukauden suunnittelija: Heini Perälä – Heinikki Design

Kuukauden suunnittelija: Heini Perälä – Heinikki Design

Kuka on Heinikki Designin takana?

Heinikki Designin näyttävien kirjoneulesukkien takaa löytyy Pohjois-Pohjanmaalla asuva Heini Perälä. Olen 39-vuotias vaatetusartesaani, ja toiminut kohta täydet kymmenen vuotta käsityöyrittäjänä. Asustelen aviomieheni kanssa vanhassa hirsitalossa maaseudun rauhassa, ja työskentelen kotoa käsin neulesuunnittelun parissa.

heinikki design heini perälä


Kauanko olet neulonut ja milloin aloit itse suunnitella neuleita?

Yläasteen käsityötunneilla piti tehdä muistaakseni lapaset ja sukat, ja innostuin silloin neulomisesta sen verran, että jatkoin sitä myös kotona. Meillä oli perhetuttava, joka opetti minulle alkeita. Aluksi tein kymmenittäin raitalapasia ja annoin niitä lahjaksi läheisilleni. Lapasia löytyy minulta edelleen niin monet, että ne riittävät varmaan loppuelämäkseni! Muistan hyvin, kuinka ensimmäiset sukkaparini olivat ihan käyttökelvottomia niiden hervottoman suuren koon takia. Lukioaikana en muista neuloneeni ehkä ollenkaan, mutta muutettuani parikymppisenä ylioppilaana mieheni kanssa jatko-opiskelemaan Raaheen, innostuin neulomisesta aivan valtavasti ja siitä tuli iltojeni lempiharrastus. Neuloin paljon erilaisia pipoja ja myssyjä, pitsiä ja palmikoita, kaulahuiveja ja isompia pitsihuiveja. Läheiseni saivat neulottuja lahjoja kaikkina mahdollisina merkkipäivinä, ja jäi niitä omaankin käyttöön. Näinä vuosina en neulonut sukkia juuri ollenkaan, enkä osannut vielä aavistaa, että tulisin hurahtamaan niihinkin täysin.

Valmistuin vaatetusartesaaniksi tammikuussa 2013, ja suoritin siihen päälle myös yrittäjän ammattitutkinnon. Tämän jälkeen aloitin yritystoiminnan ja neulominen jäi kokonaan, kun muut hommat veivät kaiken työ- ja vapaa-aikani. Keskityin lähinnä ompelemiseen, valmistin ompelemalla monenlaisia värikkäitä ja persoonallisia tuotteita myyntiin, kuten käsilaukkuja, olkalaukkuja, kangaskasseja, pussukoita, tyynyjä ja pehmomaatuskoja. Tein myös tilausompelua, kankaanpainantaa ja valmistin paljon erilaisia koruja. Kiersin useamman vuoden ajan myymässä tuotteitani isoilla kädentaitomessuilla ja pienemmissä käsityömyyjäisissä sekä joulumarkkinoilla. Olin niin onnellinen, kun sain viimein tehdä itseni näköistä, taiteellista työtä, ja toteuttaa luovaa puoltani. Käsityöyrittäjyys ei ole kuitenkaan helppo valinta, ja ainainen vähävaraisuus alkoi nakertaa iloa valitsemastani elämänpolusta. Viitisen vuotta sitten paloin loppuun, kun stressiä oli kertynyt niin paljon, ja tuntui ettei missään ole enää mitään järkeä. Jonkin aikaa elin melko lohduttomassa alhossa, ja silloin löysin taas muutamien vuosien tauon jälkeen neulomisen pariin. Halusin neuloa sukkia, vaikkeivat ne olleetkaan minulle se tutuin tuote. Muutaman harjoitusparin jälkeen siirryin kirjoneulesukkiin, ja ihan hurahdin kunnolla. Seurasi taas vaihe, jolloin perhe ja ystävät saivat lahjakseen ihania sukkia. Pikkuhiljaa rupesin miettimään, että varmasti osaisin itsekin suunnitella kirjoneulekuvioita. Minulla on aina ollut palava tarve tehdä itse, luoda jotain omaa ja täysin minun näköistäni. Ajattelin, että kirjoneulesukat voisivat olla minulle oikeanlainen väylä päästää mielikuvitukseni tuotokset ja omat lempiasiat kauniiksi käsityötaiteeksi.

Ensimmäisenä mallina suunnittelin Halloween-teemaiset Kepposet vuoden 2018 loppupuolella. Niitä seurasivat taloaiheiset sukat Heinikkilät ja herkulliset Kirsikkaiset. Alkukeväästä 2019 rekisteröin aputoiminimeni Heinikki Design neulesuunnittelua varten, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Hyvillä mielin voin kertoa, että neulesuunnittelun myötä sain taas ihan uudenlaisen ilon käsityöyrittäjyyteen, ja että tiedän omasta kokemuksesta neulomisen olevan erittäin terapeuttinen käsityömuoto.


Miten kuvailisit tyyliäsi sukkasuunnittelijana ja miten tyylisi on syntynyt?

Minulle värit ovat hyviä tärkeitä. Käytän yleensä malleissani kirkkaita ja voimakkaita värejä. Värien valitseminen tulevaan työhön on ehdottomasti yksi lempityövaihestani. Tällä hetkellä tuntuu vähän, että värit loppuu langoista ja maailmasta. En haluaisi käyttää samoja väriyhdistelmiä liian monesti, joten koitan inspiroitua myös väreistä, jotka eivät ole niin ominaisia minulle. Tällä hetkellä huomaankin, että jotain merkittävää on tapahtumassa värimakuni suhteen. Olen ihastunut ruskean eri sävyihin! 

Tyylini on syntynyt luonnollisesti sen pohjalta, mistä muutenkin pidän. Aiheet ja kuviot syntyvät omista lempiasioistani.


Mikä on ollut hienoin tai mieleenpainuvin hetki suunnittelijan urallasi?

Ehdottomasti se, kun minulta pyydettiin malliehdotuksia amerikkalaisen Tanis Grayn toimittamaan Harry Potter Knitting Magic 2 -neulekirjaan, sillä olen suuri Potter-fani. Tuntui uskomattomalta, että hän oli bongannut töitäni somesta, ihastunut tyyliini, ja kutsui minut mukaan kirjaan. Kolmesta lähettämästäni malliehdotuksesta kirjaan valittiin suunnittelemani taikasauva-aiheiset The Elder Wand -sukat. Tämän jälkeen pääsin suunnittelemaan sukat Tanisin kirjaan Knitting with Disney, joka julkaistiin myöskin viime syksynä. Vuoden päästä pääsen paljastamaan seuraavan Tanisin kanssa tehdyn yhteistyöprojektin, jota rakastan aivan yhtä paljon, ja ehkä vähän enemmänkin, kuin kahta edellistä. Joudun toden teolla harjoittamaan kärsivällisyyttäni tällaisten julkaisemattomien sukkamallien kanssa, kun haluaisin kertoa niistä koko maailmalle.


Mitä tavoitteita tai unelmia sinulla on suunnittelijan urasi suhteen?

Haluaisin saada joskus oma sukkakirjan julkaistua! Se on onneksi ihan tavoitettavissa oleva unelma. Haluaisin myös kokeilla suunnitella jotain, missä on pitsiä, pintaneuleita tai palmikkoa. Kaikki mallini tähän mennessä ovat olleet kirjoneuletta. Ja tietysti toivon, että saan suunnitella sukkia niin kauan, kuin se minua inspiroi.

Mikä on suosikkitekniikkasi tai vinkkisi sukkien neulontaan?

Suosikkitekniikkani on kirjoneule, mutta tykkään paljon myös palmikoista, sillä ne jotenkin aivan erityisen kauniita. Mitä vinkkeihin tulee, niin niitähän minulla olisi kirjoneuleen ja sukan neulomisen suhteen vaikka kuinka paljon. Jos jotain pitää mainita, niin itse tykkään neuloa aina kahta sukkaa yhtä aikaa. Mikään ei ole tylsempää, kuin se yksi valmis sukka, jolle ei yhtään huvittaisi enää neuloa paria, sillä mieli haikailee jo seuraavan projektin pariin.

Kirjoneuleessa kannattaa valita värit tarkkaan, jotta kuviot erottuvat toisistaan kuten on tarkoitus. Hyvä vinkki on, että ottaa harkitsemistaan väreistä kuvan vaikka puhelimella ja muuttaa sen mustavalkoiseksi. Silloin kuvasta näkee, ovatko värit tarpeeksi eri tummuusastetta keskenään.

Lankadominanssin opettelu kannattaa myös, sillä sen käytöllä on hurja vaikutus kirjoneuleen ilmeeseen ja kuvioiden erottumiseen taustasta.

Liputan ehdottomasti myös kunnollisen viimeistelyn puolesta, oli se sitten höyrytys tai vaikka sukkablokin käyttö. Kun neuloo valtavan isotöiset, pitkävartiset sukat, kuten omat mallinikin ovat, ne ansaitsevat kunnon viimeistelyn. Se on pieni vaiva kaiken neulomiseen käytetyn ajan jälkeen, ja parantaa lopputulosta vielä entisestään!

Heinikki design somessa:

Verkkosivu: https://www.handmadebyheini.fi
Instagram: https://www.instagram.com/heinikkidesign
Facebook: https://www.facebook.com/heinikkidesign
FB-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/HeinikkiKnits