3 villasukkaniksiä kuvitettuna

3 villasukkaniksiä kuvitettuna

Jokaisella villasukkia hiukan enemmän neuloneella on kertynyt työkalupakkiin kasa niksejä ja vinkkejä, joilla he tekevät neulomisesta sujuvampaa, lopputuloksesta siistimmän ja sukista istuvammat. Tässä jutussa on kirjoittajan top 3 villasukkaniksiä sujuvampaan sukanneulomiseen. Olen kysellyt myös muiden villasukkavinkkejä sosiaalisessa mediassa, ja keräsin ne omaksi jutukseen. Lisää villasukkavinkkejä täällä.

1. Silmukoiden luomisen jälkeen vaihda ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikkaa 

Kun luodut silmukat yhdistetään suljetuksi neuleeksi, kierroksen vaihtumiskohtaan tulee helposti löysä kohta tai pykälä. Siitä pääsee eroon, kun ennen aloitusta vaihtaa ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikkaa: nosta ensimmäisen puikon ensimmäinen silmukka neljännen puikon loppuun, ja vedä sitten neljännen puikon viimeinen silmukka ensin nostetun silmukan yli ykköspuikolle. Näin ensimmäisen ja viimeisen puikon väliin jäävä kohta on samannäköinen kuin kaikki muutkin puikonvaihtumiskohdat.

3 villasukkaniksiä kuvitettuna: yhdistä suljetuksi neuleeksi ilman pykälää

2. Kantalapun reunassa neulo oikein reunasilmukan ja sen takana olevan silmukan alta

Usein neuleohjeissa neuvotaan poimimaan silmukat kantalapun reunasta ja neulomaan ne kiertäen. Jotkut varmasti saavat tuolla tekniikalla siistin lopputuloksen, mutta omalla käsialallani kantalapun reunasilmukat jäävät löysiksi ja siten epäsiisteiksi. Mutta eipä hätää, koska olen oppinut välttämään ongelman seuraavalla niksillä: kun poimin kantalapun reunasta silmukoita, en nosta reunasilmukoita puikoille, vaan vien puikoin ensin reunasilmukan läpi, sitten takana olevan nurjan silmukan lenkin läpi ja poimin langan neuloen puikolle.

Näissä kuvissa näkyvät Prymin Ergonomics -puikkojen pisarakärjet pääsevät näyttämään osaamistaan – lanka on todella helppo poimia. 

Lue täältä kaksi muutakin niksiä siistiin kantalapun reunaan.

3 villasukkaniksiä kuvitettuna: silmukoiden poimiminen kantalapun reunasta 1
3 villasukkaniksiä: silmukoiden poimiminen kantalapun reunasta 2
Silmukoiden poimiminen kantalapun reunasta 3
Silmukoiden poimiminen kantalapun reunasta 4

3. Neulo nopeammin lyhyillä puikoilla

Mitä pitempään olen harrastanut neulomista, sitä lyhyempiin puikkoihin olen siirtynyt. 20-senttiset puikot tuntuvat vain hidastavan neulomistahtia, sohivan hankalasti ja olevan tiellä. 15-senttisillä pärjään jotenkuten, mutta suosikkini ovat 12,5 cm pitkät koivupuikot, joilla onnistuu mainiosti lappukantapää ja kiilakavennukset koon 40 sukassa. Lasten sukat neulon mieluiten 10 cm:n pituisilla puikoilla.

Ja jos haluaa välttää silmukoiden tippumisen silloin, kun neuletyö on odottamassa seuraavaa neulehetkeä, silmukat saa helposti suojaan puikkosuojilla tai puikkostoppareilla.

3 villasukkaniksiä: lyhyemmät puikot.