Villasukan ohje – kuvallinen ohje perussukkiin

Villasukan ohje – kuvallinen ohje perussukkiin

Oletko neulonut villasukat viimeksi koulussa? Tai ehkä olet vuosia sitten neulonut, mutta nyt kaipaat hieman muistin virkistystä ja helppoa sukkaohjetta, josta aloittaa uudelleen? Tässäpä se nyt tulee Рaivan tavallisen villasukan ohje.

Näissä sukissa on joustinneulevarsi, lappukantapää ja nelitahokavennus kärjessä. Kärjet ja kantapäät voi neuloa lukemattomilla muillakin tavoilla Рlinkkejä seuraamalla löydät Kantalapusta ohjeita moneen muuhunkin tapaan neuloa.

Ohje on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Lankava Oy:n kanssa

Tarvikkeet: 100 g Lankava Lysti -sukkalankaa (mallissa käytetty väriä hattara, 871) sekä sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan. Jos tiedät, että sinulla on erityisen tiukka käsiala, valitse esimerkiksi koon 4 mm puikot ja jos käsialasi on löysä, valitse koko 3 mm.

Koko: Tämän ohjeen mukaan saat noin koon 38 sukan, mutta tässä on kerrattu kaikki sukan perusvaiheet ja silmukkamääriä tai kerrosmääriä muuttamalla saat aikaan eri kokoja!

Tiheys: 24 s / 10 cm.

Lyhenteet:

s = silmukka

krs = kerros, kierros

o = oikea silmukka

n = nurja silmukka

Lankava Lysti -sukkalanka

Villasukka ohje:

Aloita luomalla 48 silmukkaa näin: tee vetosolmu ja kiristä se kahden sukkapuikon ympärille. Luo vielä 47 silmukkaa napakasti kahden puikon päälle (jotta aloitusreunasta ei tule liian tiukka) ja jaa silmukat sitten neljälle puikolle niin, että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa.

Puikko, jolla on ensin luodut silmukat, on 1. puikko ja se jolla on viimeisimmäksi luodut silmukat (ja joissa roikkuvat langanpäätkin), on 4. puikko. Välissä ovat puikot 2 ja 3.

Villasukan varsi:

Aloita varren resorin neulominen: ota käyttöön viides puikko, jolla ei ole silmukoita, ja neulo sillä 1. puikon silmukat näin: *2 o, 2 n.* Toista *-* puikon loppuun. Jatka nyt neuloen 2. puikon silmukoilla 2 o, 2 n -joustinneuletta. Toista tämä vielä 3. ja 4. puikoille. Nyt olet neulonut ensimmäisen kerroksen! Jatka samaan tapaan 2 o, 2 n -joustinneuletta, kunnes varren korkeus on n. 12 cm (tai haluamasi varren pituus) ja olet viimeksi neulonut 4. puikon.

Jos tavallinen joustinneulevarsi alkaa tuntua liian helpolta, mallineulekirjastosta löytyy ideoita muunlaisiin sukanvarsiin!

Kantapää:

Kantapää neulotaan kahdessa osassa; kantalappu ja kantapään kavennukset. Kantapää neulotaan tasona 1. ja 4. puikon silmukoilla ja reunoissa neulotaan 1 silmukan leveydeltä ainaoikeaa, jotta saa mahdollisimman siistit reunat, joista silmukat on helppo seuraavassa vaiheessa poimia.

Kantalappu:

  1. Р2. krs: Aloita kerros neulomalla 1. puikon silmukat oikein. Käännä työ. Nosta 1. s oikein neulomatta, neulo loput silmukat nurin. Neulo 4. puikon silmukat nurin, kunnes puikolla on 1 s. Neulo viimeinen silmukka oikein. Käännä työ. Nosta 1. s oikein neulomatta, neulo loput s:t oikein.

Toista kantalapun kerroksia 1. Р2. vielä 11 kertaa. Kantalapun korkeudeksi tulee siis sama määrä kerroksia kuin kantalapussa on silmukoita.

Kantapään kavennukset:

Kantapään kavennuksissa kantalapun silmukkaluku jaetaan kolmeen osaan, niin että reunoille jäävät silmukat neulotaan yhteen keskelle jäävien silmukoiden kanssa rivi kerrallaan. Siitä muodostaa kantapään alle jäävät kavennukset. Tässä sukassa silmukat jaetaan siis 8-8-8, sillä kantalapussa on 24 silmukkaa.

  1. Р2. krs: Neulo 1. puikon silmukoista 3 o. Neulo sitten seuraavat 2 s oikein yhteen takareunoista. Käännä työ. Neulo 4 s n. Neulo 4. puikon silmukoista 3 n, neulo seuraavat 2 s nurin yhteen. Käännä työ. Neulo 4 s o.

Toista kerroksia 1. Р2. vielä 7 kertaa eli kunnes molemmilla puikoilla on jäljellä 4 s.

Poimi nyt kantalapun molemmin puolin kantalapun reunoista 12 s (jokainen reunaan muodostunut ”nyppy” on yksi poimittava silmukka) + 1 s puikkojen vaihtumiskohdasta, jotta siihen ei j√§√§ reik√§√§.

1. ja 4. puikoilla pitäisi nyt olla 17 s ja 2. ja 3. puikoilla ne samat 12 s, jotka varressakin oli.

Neulo seuraavaksi 1 krs o kaikilla puikoilla. Aloita seuraavalla kerroksella teräosan kiilakavennukset.

Muita tapoja neuloa villasukan kantapää.

Kiilakavennukset:

  1. krs: Neulo o, kunnes 1. puikolla on jäljellä 2 s, neulo 2 s o yhteen. Neulo 2.- ja 3.-puikon s:t o. Neulo 4. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa takareunoista oikein yhteen, neulo loput s:t oikein.
  2. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.

Toista kerroksia 1. -2., kunnes kaikilla puikoilla on taas 12 s.

villasukka ohje kiilakavennukset

Teräosa:

Neulo o, kunnes teräosa on kantapään takaa mitattuna noin 20 cm mittainen. Aloita sitten kärkikavennukset.

Villasukka jalkaterän mitta

Kärkikavennukset (nelitahokavennus):

  1. krs: *Neulo o, kunnes puikolla on 2 s jäljellä, 2 o yhteen.* Toista *-* joka puikolla.
  2. krs: Neulo oikein.

Toista kerroksia 1. Р2., kunnes puikolla on puolet alkuperäisestä silmukkamäärästä eli tässä tapauksessa 6 s/puikko. Jatka kavennukset loppuun toistamalla vain 1. krs:ta, kunnes puikolla on jäljellä 2 s (työssä yhteensä 8 s). Katkaise lanka ja pujota se kaikkien silmukoiden läpi. Kiristä kunnolla, pujota lanka vielä toistamiseen kaikkien kärjen silmukoiden läpi ja päättele langanpää sukan nurjalle puolelle.

Muita tapoja neuloa villasukan kärki.