Olet ehkä kuullut kirjoneuleisiin liittyen termistä lankadominanssi. Termi saattaa kuulostaa joltain mystiseltä, mutta sitä se ei suinkaan ole! Tässä artikkelissa kerromme, mitä se siis tarkoittaa ja miksi se vaikuttaa kirjoneuleen lopputulokseen niin paljon?
Lankadominanssilla tarkoitetaan lyhyesti sitä, kuinka tietyssä järjestyksessä lankoja kirjoneuleessa neulomalla, saa jotkin värit korostumaan tai painumaan taustalle eri tavalla. Sillä saa siis kuviot ja kontrastivärit paremmin nousemaan neulepinnasta, joten tekniikka kannattaa hallita saadakseen mahdollisimman onnistuneen lopputuloksen kirjoneuleeseen. Myös neuleen nurjasta puolesta tulee siisti, kun noudattaa lankadominanssin järjestystä.
Miten lankadominanssi toimii?
Lankadominanssi muodostuu siitä, miten eri väriset langat neuleeseen neulotaan. Kun langat kulkevat rinnakkain, taaemman (kuvassa valkoinen lanka) langan neulomistapa muodostaa lankadominanssin. Jos taaempana olevan värin neuloo etummaisen yli, se on pohjaväri ja, jos taaemman langan neuloo etummaisen ali (kts. kuva alla), se nousee dominoivaksi. Se, missä järjestyksessä lankoja sormella pitää ja kumpaa kautta niitä neuloo (toisen yli vai ali) on makukysymys. Vain kokeilemalla oppii, mikä järjestys tuntuu itselle luontevimmalta.
Miten dominoiva väri valitaan?
Yleisin perussääntö on, että kuvioväri on dominoiva ja pohjaväri taustalla. Jos kuitenkin kuvioväri muodostaa esimerkiksi isoja yhtenäisiä pintoja ja pohjaväri yksityiskohtia, kannattaa pohjaväri valita dominoivaksi, jotta yksityiskohdat erottuvat. Toisena sääntönä voisi siis sanoa, että se väri on dominoiva, jolla tehdään yksityiskohtaisempia kuvioita. Jos molempia värejä on melko tasaisesti, esimerkiksi tasalevyisiä raitoja tai ruutuja työssä, kannattaa valita dominoivaksi se, jonka haluaa korostuvan enemmän.
Yllä olevassa kuvassa kuviopareista alempi on neulottu niin, että oranssi pohjaväri dominoi ja ylempi niin, että valkoinen kuvioväri dominoi. Erityisesti siksak-raidassa eron huomaa, sillä valkoinen näyttää ikään kuin leveämmältä raidalta, vaikka molemmat on neulottu samoin.