Neuloitko edellisen sukkaparisi joskus viime vuosituhannella? Haluaisitko antaa villasukille uuden (tai ensimmäisen) mahdollisuuden? Vaikka kiinnostuksesi villasukkiin olisikin lähtöisin pitkistä kirjoneulesukista, jotka näit somefeedissäsi, kannattaa laittaa rima sopivalle korkeudelle ja aloittaa niistä tavallisista perussukista.
Lanka ja muut tarvikkeet:
- Neulo sukat paksusta sukkalangasta: Kyllä, jos menet lankojen erikoisliikkeeseen, ohuissa sukkalangoissa on enemmän valinnanvaraa, ja useimmiten ne ihanimmat, käsinvärjätyt sukkalangat ovat niitä ohuita. Mutta mitä paksumpi lanka, sitä nopeammin työ edistyy – ja mikäpä motivoisi neulomaan lisää paremmin kuin se, että näkee työn edistyvän. Tee siis ensimmäiset sukkasi paksusta langasta.
- Varaa riittävästi lankaa: Jos neulot sukat paksusta sukkalangasta, 100 gramman kerä saattaa riittää noin 38 koon sukkiin – tai sitten se on ihan hiukan liian vähän. Jos haluat sukkiin reilumman mittaisen varren, tai jos neulot hiukan isompaan jalkaan, varaa ainakin 150 grammaa lankaa. Kannattaa ostaa kaikki tarvittava lanka kerralla, ja tarkastaa, että ne ovat samaa värjäyserää.
- Neulo kirjavasta langasta (mutta älä tasaraitaisesta): Neulo kiinnostavasta langasta – tasaraitaista lankaa voi olla vaikea täsmätä samanlaiseksi kahteen sukkaan, ota mieluummin epämääräisiä raitoja.
- Puikot: joissain neuleohjeissa suositellaan tekemään joustinneule puolta numeroa pienemmillä puikoilla kuin muu sukka. Syy tähän on se, että joustimesta tulee näin napakampi. Kuitenkin: jos teet kahta sukkaa kerralla, ja tarvitset kaksi puikkosettiä kumpaankin sukkaan, sinun tulisi hankkia neljät puikot yksiä sukkia varten – ja entäs sitten, jos innostus ei koskaan riitä ensimmäistä paria pidemmälle? Suosittelen lintsaamaan tässä sen verran, että neulot joustinneuleen alussa samalla puikkokoolla kuin muunkin sukan.
Malli:
- Tee ihan ensiksi perussukat: Kirjoneule ei ole vaikeaa, mutta sillä saa helposti kiristävät tai liian pienet sukat eikä epäsopivat sukat välttämättä motivoi jatkamaan.
- Kokeile yksinkertaista mallineuletta: Jos ihan pelkkä yksivärinen resori tuntuu tylsältä, kokeile jotain helppoa, oikeilla ja nurjilla silmukoilla tehtävää neulepintaa varteen. Samoja silmukoitahan tavallisessa 2 o, 2 n -resorissakin käytetään. Kurkkaa täältä muutama vaihtoehto!
Neulominen
- Tee kahta yhtä aikaa: Joskus käsiala muuttuu tai toinen sukka jää helposti tekemättä – hanki kahdet puikot ja tee kahta sukkaa yhtä aikaa. Eri vaiheet jää myös paremmin mieleen, kun niitä toistaa heti peräkkäin.
- Laita merkki siihen, mistä aloitit neulomisen: Jos neulot yksivärisestä, laita irrotettava silmukkamerkki (tai langanpätkä tai hakaneula) merkiksi siihen kohtaan, mistä tänään aloitit – muuten saattaa tuntua siltä, että et ole saanut mitään aikaan eikä työ etene yhtään.
- Puikkojen vaihtumiskohta: Jos sukkapuikkojen vaihtumiskohtaan meinaa jäädä löysempi raita, neulo aina seuraavalta puikolta silmukka tai kaksi edelliselle puikolle ja vaihtele näin puikkojen vaihtumiskohtaa ympäri sukan.
Muista, että vain harjoitus tekee mestarin, virheet tekevät työstä persoonallisen ja mitä enemmän tekee, sitä paremmin se sujuu!