Lyhytvartiset villasukat: Kesäaamu

Lyhytvartiset villasukat: Kesäaamu

Kesäaamu-sukat neulotaan ohuesta sukkalangasta ja ne ovat ihan tavalliset, lyhyet kesäsukat – mutta jotka on viimeistelty kiinnostavilla yksityiskohdilla. Putkimaisella aloituksella saa sukanvarteen siistin reunan, ranskalainen kantapää näyttää erityisen hyvältä yhdistettynä jalkapohjassa oleviin kiilakavennuksiin, ja sukan kärjet on muotoiltu istumaan jalan muotoon. 

Koko: 38/39, jalkaterän ympärys 21 cm. 

Langanmenekki: Ohutta sukkalankaa noin 60 g. Mallisukat Skeinfinity Ohkanen Sukkanen (75 % villaa, 25 % polyamidia, 100 g = 400 m) värissä Hiirenkorva.

Lankavaihtoehtoja: Novita Venla, Lankava Sulo.  

Sukkapuikot: Nro 2,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 32 s x 46 krs sileää neuletta = 10 cm.

Joustinneule suljettuna: *1o, 1 n*, toista *_* krs:n loppuun. 

Lyhenteet: 

sm = silmukkamerkki

ssk = slip, slip, knit: nosta 2 s yksitellen oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein, palauta s:t takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne oikein yhteen takareunoista. 

ssp = slip, slip, purl: nosta 2 s yksitellen oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein, palauta s:t takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne nurin yhteen. 

o tr = neulo oikein takareunasta, niin että silmukka kiertyy. 

Ohje

Putkimainen aloitus

Luo erottuvan värisellä langalla puikolle virkkuukoukun avulla 35 s. Katkaise lanka ja merkitse lopetuspään lanka solmulla.

Neulo työn varsinaisella langalla tasona 1. krs o, 2. krs n ja 3. krs o.

Seuraavalla krs:lla neulo *1 n, poimi pohjukkalanka luontireunasta vasemmalle puikolle ja neulo se o*, toista * – *, kunnes jäljellä on 1 s ja neulo se n (69 s). Pohjukkalanka on kuvassa vihreä lankalenkki, joka näkyy luontireunassa violettien lankalenkkien välissä.

Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja kavenna samalla krs:n viimeinen ja ensimmäinen s nurin yhteen (68 s).

Neulo 1 o, 1 n joustinta 3 cm. Kun olet neulonut joustinta muutaman krs:n, pura aloituslanka pois aloittaen solmitusta langanpäästä. 

Ranskalainen kantapää

Katso kuvallinen ohje ranskalaiseen kantapäähän.

Jätä puolet silmukoista odottamaan ja neulo ranskalainen kantapää puolella silmukoista (34 s) seuraavasti. 

Kantalappu: 

1. krs: Neulo 17 o, käännä työ. 

2. krs: Nosta 1 s n neulomatta, neulo 33 n, käännä työ.

3. krs: Nosta 1 s n neulomatta, 33 o, käännä. 

Toista krs:a 2-3 vielä 15 krt (kantapäässä on nyt 32 krs). 

Kantapohjan kavennukset: 

1. krs: nosta 1 s n neulomatta, 18 n, ssp, 1 o, käännä työ. 

2. krs: nosta 1 s n neulomatta, 5 n, ssk, 1 n, käännä työ. 

3. krs: nosta 1 s n neulomatta, 6 o, ssp, 1 o, käännä työ. 

Jatka näin, neuloen joka krs 1 s enemmän kuin edellisellä. Toista krs:a 2-3. vielä 4 krt ja sen jälkeen vielä 2. krs kerran. Seuraavalla krs:lla nosta 1 s n neulomatta, 9 o, merkitse krs:n vaihtumiskohta silmukkamerkillä, 9 o, ssk. Älä käännä työtä vaan jatka suljettuna neuleena.  Poimi ja neulo kantalapun reunasta 16 s, nosta kantalapun ja etuosan s:n välistä 1 s ja neulo se kiertäen o, 34 o, nosta 1 s etuosan ja kantalapun välistä ja neulo se kiertäen o, poimi ja neulo 16 o kantalapun reunasta, 10 o. Olet krs:n vaihtumiskohdassa ja työssä on 88 s. 

Kiilakavennukset

Katso kuvallinen ohje kiilakavennuksiin sukan pohjassa.

1. krs: Neulo 11 o, aseta silmukkamerkki, neulo o, kunnes jäljellä on 11 s ennen krs:n vaihtumista, aseta silmukkamerkki, neulo o krs:n loppuun. 

2. krs (kavennuskrs): Neulo o, kunnes ennen sm:a on 2 s, 2 o yht, siirrä merkki, neulo o seuraavaan sm:n asti, siirrä merkki, ssk, neulo o krs:n loppuun. 

3. krs: Neulo o jälkimmäiseen sm:n asti, siirrä merkki, 1 o tr, neulo o krs:n loppuun. 

Toista krs:a 2-3 vielä 9 krt. Työssä on nyt 68 s ja sm:n välissä 2 s. Jatka sileää neuletta, kunnes jalkaterän pituus on 18 cm tai 5 cm vähemmän kuin toivottu jalkaterän pituus. Jos neulot sukkapuikoilla, tarkasta, että joka puikolla on 17 s, jos neulot muunlaisilla puikoilla, aseta sm:t puikonvaihtumiskohtiin. Aloita kärkikavennukset. 

Kärkikavennukset

Oikean sukan kärkikavennukset:

Kavennuskrs A: Neulo o, kunnes puikolla 1 on jäljellä 3 s, 2 o yht, 2 o, ssk, neulo o krs:n loppuun (2 s kaventuu). Neulo väliin 1 krs ja toista kavennuskrs A ja välikrs vielä 7 krt (52 s). 

Seuraava krs (kavennuskrs B): Neulo o, kunnes puikolla 1 on jäljellä 3 s, 2 o yht, 2 o, ssk, neulo o, kunnes puikolla 3 on jäljellä 3 s, 2 o yht, 2 o, ssk, neulo o krs:n loppuun (4 s kaventuu).  Toista kavennuskrs B vielä 6 krt (24 s). Päättele loput s:t silmukoimalla. 

Silmukointi:

Katso kuvallinen ohje sukan kärjen päättelemiseen silmukoimalla.

neulo puikon 1 s:t o puikolle 4. Siirrä puikkojen 2 ja 3 s:t samalle puikolle. Työssä on nyt 2 puikkoa, 24 s puikolla. Katkaise lanka n. 40 cm:n päästä. 

  1. Neulo etummaisen puikon 1. s o, vedä lanka s:n läpi ja jätä s puikolle
  2. Neulo takimmaisen puikon 1. s n, vedä lanka s:n läpi ja jätä s puikolle. 
  3. Neulo etummaisen puikon 1. s n, vedä lanka s:n läpi ja pudota s. 
  4. Neulo etummaisen puikon seuraava s o, vedä lanka s:n läpi ja jätä s puikolle. 
  5. Neulo takimmaisen puikon 1. s o, vedä lanka s:n läpi ja pudota s. 
  6. Neulo takimmaisen puikon seuraava s n, vedä lanka s:n läpi ja jätä s puikolle. 

Toista kohtia 3-6 kunnes kaikki s:t on päätelty. 

Vasemman sukan kärkikavennukset:

Kavennuskrs A: Neulo o, kunnes puikolla 3 on jäljellä 3 s, 2 o yht, 2 o, ssk, neulo o krs:n loppuun (2 s kaventuu). Neulo väliin 1 krs ja toista kavennuskrs A ja välikrs vielä 7 krt (52 s). 

Seuraava krs (kavennuskrs B): Neulo o, kunnes puikolla 1 on jäljellä 3 s, 2 o yht, 2 o, ssk, neulo o, kunnes puikolla 3 on jäljellä 3 s, 2 o yht, 2 o, ssk, neulo o krs:n loppuun (4 s kaventuu).  Toista kavennuskrs B vielä 6 krt (24 s). Päättele loput s:t silmukoimalla. 

Päättele langat ja pingota tai höyrytä sukat kevyesti.