Kiilakavennukset sukan pohjassa

Kiilakavennukset sukan pohjassa

Joskus mallineuleesta johtuen – tai ihan muuten vain – halutaan tehdä kiilakavennukset sukan sivujen sijaan pohjassa. Tässä jutussa on ohjeet kavennusten tekemiseen mille tahansa silmukkamäärälle.

Vaihekuvien sukissa on ensin neulottu se ihan tavallinen kantapää. Mutta kiilakavennukset sopivat yhteen minkä tahansa kantapään kanssa, jos sen jälkeen on tarpeellista tehdä kavennuksia jalkaterää varten. Erityisen hyvältä kiilakavennukset sukan pohjassa näyttävät yhdistettynä ranskalaiseen kantapäähän, kuten alla olevan kuvan vaaleanvihreissä sukissa on tehty.

kiilakavennukset sukan pohjassa

Mihin tahansa kantapäähän päädytkin, tee kantapohjan kavennukset normaalisti, ja jatka sitten alla olevan ohjeen mukaisesti. Ohje alkaa kantapohjan keskeltä (eli puikkojen 1 ja 4 vaihtumiskohdasta).

Ohjeessa on annettu suluissa silmukkamäärät sukalle, jonka varressa on luotu 48 silmukkaa, kantalapussa on 24 kerrosta ja kantapohjassa kavennusten jälkeen 8 silmukkaa.

Valmisteleva kierros, jossa jatketaan suljettuna neuleena kantapään jälkeen ja poimitaan silmukat kantalapun reunasta: neulo kantalapun s:t oikein (4 s), poimi ja neulo silmukat kantalapun reunasta (12 s), nosta kantalapun ja etuosan s:n välistä 1 s ja neulo se kiertäen o. Neulo puikkojen 2 ja 3 s:t o (24 s). Nosta 1 s etuosan ja kantalapun välistä ja neulo se kiertäen o, poimi ja neulo silmukat kantalapun reunasta (12 s), neulo kantalapun s:t o (4 s). Olet krs:n vaihtumiskohdassa (työssä on 58 s).

Kiilakavennukset

Laske ensin, montako silmukkaa kiilakavennuksissa tulee kaventaa (esimerkissä 58-48=10 s). Jaa luku kahdella (5 s) ja lisää lopputulokseen 1 (6 s). Tämä luku kertoo, kuinka kauas kierroksen vaihtumiskohdasta silmukkamerkki asetetaan seuraavalla kierroksella.

1. krs: Neulo yllä laskettu määrä silmukoita o (6 s), aseta silmukkamerkki, neulo o, kunnes jäljellä on saman verran silmukoita (6 s) ennen krs:n vaihtumista, aseta silmukkamerkki, neulo o krs:n loppuun.

2. krs (kavennuskrs): Neulo o, kunnes ennen sm:a on 2 s, 2 o yht (oikealle kallistuva kavennus), siirrä merkki, neulo o seuraavaan sm:n asti, siirrä merkki, ssk (vasemmalle kallistuva kavennus), neulo o krs:n loppuun.

3. krs: Neulo o jälkimmäiseen sm:n asti, siirrä merkki, 1 o tr, neulo o krs:n loppuun.

Toista krs:a 2-3, kunnes teet silmukkamerkkien välissä on kavennusten jälkeen 2 s. Työssä on nyt alkuperäinen määrä silmukoita. Huomaa, että kavennusten välissä vasemmalle kallistuneen kavennuksen silmukka neulotaan kiertäen (takareunastaan) oikein, jolloin kavennusrivistä tulee siisti.