Nosta silmukka neulomatta – kolme tapaa

Nosta silmukka neulomatta – kolme tapaa

Neuleohjeissa neuvotaan usein nostamaan silmukka neulomatta, mutta sen voi tehdä usealla eri tavalla – ja eri ohjeissa samalla ilmaisulla voidaan tarkoittaa eri asioita. Kannattaakin aina tarkastaa kirjan tai ohjeen alusta, miten juuri tämä suunnittelija haluaa silmukan nostettavan. Kaikille tavoille on yhteistä se, että silmukka siirretään neulovalle puikolle, ilman että sitä neulotaan.

Nosta silmukka nurin neulomatta (lanka työn takana)

Useimmiten, jos ohjeessa ei ole muuta erikseen mainittu, silmukka on tarkoitus nostaa nurin neulomatta. Silmukka nostetaan neulovalle puikolle niin kuin neuloisit sen nurin, ja silmukka pysyy samassa asennossa kuin se oli ennen siirtoa. Lanka jää työn taakse.

Neuleohjeissa tämä kirjoitetaan useinmiten ”nosta 1 s neulomatta”, ”nosta 1 s n neulomatta” tai ”nosta 1 s n neulomatta ltt”. Englanninkielisissä ohjeissa lyhenne on yleensä ”sl 1”, ”sl 1 p-wise” tai ”sl 1 p-wise wyib” (slip 1 purlwise with yarn in back).

Alla olevan kuvan mallineuleessa on aiemmilla kierroksilla nostettu sama sininen silmukka kolme kertaa nurin neulomatta.

Nosta silmukka oikein neulomatta

Joskus silmukka halutaan nostaa oikein neulomatta – se siis siirretään neulovalle puikolle kuin neuloisit silmukan oikein. Tällöin silmukka kiertyy. Neuleohjeissa tämä kirjoitetaan usein ”nosta 1 s o neulomatta”.

Nosta silmukka nurin neulomatta (lanka työn edessä)

Joskus silmukka nostetaan nurin neulomatta siten, että lanka jää työn eteen. Ohjeissa tästä saatetaan käyttää lyhennettä lte = lanka työn edessä. Englanninkielisissä ohjeissa tämä on ”sl 1 p-wise wyif”, eli slip 1 purlwise with yarn in front.

Tii