Tomaattikantapään ohje

Tomaattikantapään ohje

Jos olet ikinä neulonut tiimalasikantapäätä, osaat varmasti myös tomaattikantapään. Tämä kantapää ei ole ehkä kovin yleisesti käytetty ja nimikin on hassun kuuloinen. Sillä viitataan kuitenkin kantapään pyöreään muotoon, sillä tämä kantapää on tosiaan hyvin pyöreä muodoltaan. Se tehdään samaan tyyliin lyhennetyillä kerroksilla kuin tiimalasikantapääkin, mutta pidennetyt kerrokset jätetään kokonaan välistä. Kantapää siis muodostuu kolmesta lyhennetyin kerroksin muotoillusta kiilasta. Samaan tapaan kuin tiimalasikantapää, tämäkin sopii melko matalaan jalkaan, sillä silmukoiden määrä puikoilla pysyy kantapään neulomisen ajan samana. Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kantapää, jos haluat vaihtelua kantapäiden neulontaan!

Näin neulot tomaattikantapään

1. Aloita neulominen kerroksen alussa, oikealla puolella, neulomalla 1. puikon kaikki silmukat oikein ja käännä työ. 

2. Nurjalla puolella nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka niin kireälle, että oikealla puikolla näyttää olevan silmukkapari yhden silmukan sijaan (kuva yllä). Neulo loput 1. ja 4. puikon silmukat nurin ja käännä työ. 

3. Oikealla puolella nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka taas kireälle niin, että puikolle näyttää muodostuvan silmukkapari. Neulo kaikki silmukat oikein, lukuunottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaa, joka näyttää silmukkaparilta. Käännä työ.

4. Nosta taas yksi silmukka nurin neulomatta ja kiristä lanka, jotta silmukka näyttää silmukkaparilta. Neulo kaikki silmukat nurin, lukuunottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaparilta näyttävää silmukkaa.

5. Jatka näin, eli nosta aina ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, kiristä lanka ja neulo normaalisti lukuunottamatta edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Näin joka kerroksella neulottavat silmukat vähenevät. Jatka lyhennettyjä kerroksia, kunnes keskellä olevien, tavallisten silmukoiden määrä on noin puolet alkuperäisistä kantapään silmukoista. Kuvien mallisukassa 12 s/ puikko, keskellä on siis 12 s tavallista silmukkaa ja molemmilla reunoilla 6 silmukkaparia.

6. Neulo nyt yksi kierros ympäri, kaikki silmukat oikein – siis myös puikot 2 ja 3. Ole erityisen tarkkana, kun neulot nostettuja ”silmukkapareja”, ne neulotaan siis yhtenä silmukkana, ei erikseen. Kierroksen jälkeen ollaan taas puikkojen 4 ja 1 välissä eli kerroksen alussa. 

Toista nyt lyhennetyt kerrokset alusta samalla tavalla. Neulo taas yksi ( tai kaksi) kerrosta ympäri ja toista kiilamaiset lyhennetyt kerrokset vielä kolmannen kerran alusta asti. Jatka sen jälkeen sukan teräosaan kuten normaalisti.