Vahvistettu kantapää

Vahvistettu kantapää

Vahvistettu kantapää on ehkä se kaikista käytetyin kantapää tavallisissa suomalaisissa villasukissa. Se opetetaan useimmille koulussa, joten se on monelle tuttu. Vahvistettu kantapää onkin oikein hyvä kantapää erityisesti sellaisiin arkisukkiin, jotka joutuvat kovalle käytölle.

Tässä on siis ohje siihen tavalliseen vahvistettuun kantapäähän, joka on muunnelma ns. hollantilaisesta kantapäästä eli siitä normaalista lappukantapäästä, ja jossa vahvistetuksi kutsuttu pinta muodostuu nostetuista silmukoista.

Neulo vahvistettu kantapää näin:

Kun olet neulonut varren valmiiksi ja tulet kohtaan, missä kantapää pitäisi aloittaa 1. ja 4. puikoilla, neulo ensin 1. puikon silmukat oikein (näin pääset kantalapun reunaan ja neulomaan kokonaisia kerroksia).

vahvistettu kantapää - aloitus

Nurja kerros: Nosta 1. s oikein neulomatta (reunasilmukka) , neulo n kunnes, jäljellä on 4. puikolla 1 silmukka, neulo viimeinen s oikein (reunasilmukka). Käännä työ.

Oikea kerros: Nosta 1. o neulomatta, *1 o, nosta 1 s neulomatta.* Toista *-* kerroksen loppuun, kunnes jäljellä on 1 s. Neulo viimeinen s o.

vahvistettu kantapää aloitus
vahvistettu kantapää kantalappu

Toista oikeita ja nurjia kerroksia, kunnes kantalapun korkeus on yhtä monta kerrosta, kuin kantalapussa on silmukoita. Aloita sitten kantapään kavennukset. Jaa ensin kantalapun silmukkaluku kolmella, jotta tiedät, montako silmukkaa pitää kaventaa ja montako jää keskelle. Esim. 24 s jaettuna kolmelle on 8 s eli silmukat jakautuvat näin: 8-8-8. Jos silmukkaluku ei jakaudu tasan kolmella, esim. 28 s, jaa silmukat niin, että keskelle jää enemmän silmukoita kuin reunoille: 9-10-9.

  1. – 2. krs: Neulo 1 puikolta silmukoita jatkaen vahvistettua neuletta (1 o, nosta 1 s neulomatta.), kunnes puikolla jäljellä on yksi enemmän, kuin kavennettavien silmukoiden määrä (esim. jos reunaan jää 8 kavennettavaa silmukkaa, jäljellä on 9 s). Neulo sitten seuraavat 2 s oikein yhteen takareunoista. Käännä työ. Neulo n, kunnes 4. puikon silmukoista on taas jäljellä yksi enemmän, kuin kavennettavien silmukoiden määrä, neulo seuraavat 2 s n yhteen. Käännä työ.

Toista kerroksia 1. – 2., kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu pois. Poimi sitten kantalapun reunasta sama määrä silmukoita, kuin kantalapussa oli kerroksia + 1 puikkojen vaihtumiskohdasta, jottei siihen jää reikää.

vahvistettu kantapää valmis