Anatominen kärkikavennus – ohje

Anatominen kärkikavennus – ohje

Anatominen kärkikavennus, jossa kavennukset tehdään toispuoleisesti jalan muotoa mukaillen, on yksi versio nauhakavennuksesta. Tämän kärkikavennuksen muoto muodostuu siten, että kavennuksia tehdään sukan ulkosyrjässä tiheämmin kuin sisäsyrjässä. Käytännössä tämä toteutuu kahden erilaisen kavennuskierroksen sekä välikierroksen vuorottelulla.

Jos haluat sukan istuvan täydellisesti juuri omaan jalkaasi, kärjen muotoon voi vaikuttaa lisäämällä tai vähentämällä välikierrosten määrää.

anatominen kärkikavennus villasukkaan

Ohje:

Huom: tämä ohje on kirjoitettu siten, että kierroksen vaihtumiskohta on keskellä sukan pohjassa.

Kavennuskrs A: Neulo 1. puikon silmukat, kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen. Aloita 2. puikko neulomalla 2 oikein yhteen takareunoista (tai tee mikä tahansa muu vasemmalla kallistuva kavennus) ja neulo puikon loput silmukat. Neulo 3. puikon silmukat, kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen. Aloita 4. puikko neulomalla 2 oikein yhteen takareunoista ja neulo puikon loput silmukat (4 silmukkaa kaventuu).

Välikrs: Neulo kaikki silmukat oikein.

Kavennuskrs B (vasen sukka): Neulo kaikki puikkojen 1. ja 2. silmukat, ja puikon 3. silmukat kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen. Aloita 4. puikko neulomalla 2 oikein yhteen takareunoista (tai tee mikä tahansa muu vasemmalla kallistuva kavennus) ja neulo puikon loput silmukat. (2 silmukkaa kaventuu).

Kavennuskrs B (oikea sukka): Neulo 1. puikon silmukat, kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen. Aloita 2. puikko neulomalla 2 oikein yhteen takareunoista (tai tee mikä tahansa muu vasemmalla kallistuva kavennus) ja neulo puikon loput silmukat. Neulo 3. ja 4. puikon silmukat. (2 silmukkaa kaventuu).

Välikrs: Neulo kaikki silmukat oikein.

Toista näitä neljää kierrosta, kunnes noin kolmasosa silmukkamäärästä on kavennettu (esimerkkikärjessä on alussa 48 silmukkaa, ja nämä neljä kierrosta on toistettu kolme kertaa, eli 18 silmukkaa on kaventunut = 30 s).

Toista sitten kavennuskierroksia A ja B ilman välikierroksia, kunnes silmukkamäärä on puolet alkuperäisestä (esimerkkikärjessä tehdään A ja B kerran, eli 6 silmukkaa kaventuu = 24 s).

Neulo sitten pelkästään kavennuskierros A:ta ilman välikierroksia, kunnes työssä on jäljellä 8 silmukkaa. Jos olet jakanut silmukat neljälle puikolle, joudut loppuvaiheessa siirtämään silmukoita puikolta toiselle, jotta saat kaikki kavennukset tehtyä. Katkaise lanka ja pujota loppujen silmukoiden läpi. Päättele langanpäät.