Jälkijättöinen kantapää

Jälkijättöinen kantapää

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) on helppo tapa tehdä kantapää, ja se toimii yhtä lailla varresta varpaisiin kuin toiseenkin suuntaan neulottaessa. Parhaimmillaan se on silloin, kun neuloo sukkia raidoittuvasta tai monivärisestä langasta, jonka kuvio menisi ”rikki” lappukantapäässä. 

Näin neulot jälkijättöisen kantapään

Kantapään kohdalla, eli siinä kohtaa, kun alkaisit neuloa kantalappua vain puolella silmukoista, neulotaan puolet silmukoista apulangalla. Tässä esimerkissä neulottiin neljällä puikolla ja 48 silmukalla, joten puikkojen 1 ja 2 silmukat (yhteensä 24 silmukkaa) neulottiin oranssilla apulangalla.

Sen jälkeen nämä samat silmukat neulotaan uudestaan työlangalla (vihreällä), ja jatketaan sukan tekemistä jalkaterään. Tässä kantapäässä ei tehdä kiilakavennuksia.

Kun sukka on neulottu muuten valmiiksi, palataan kantapäähän. Pura apulanka ja poimi sen kummaltakin puolelta sama määrä silmukoita. Esimerkkisukassa poimitaan 2 x 24, eli yhteensä 48 silmukkaa. 

Poimitut silmukat jaetaan neljälle puikolle. Voit neuloa kantapään näillä silmukoilla, tai halutessasi poimia kantapään kummastakin sivusta 1-2 lisäsilmukkaa. Tässä esimerkissä jokaisella puikolla oli alussa 12+1 s.  

Jälkijättöinen kantapää on muodoltaan kuin sukan kärki – eli tapoja tehdä kavennukset on monia. Tämän esimerkin kantapäässä on neulottu 3 kierrosta sileää neuletta ennen kavennusten aloittamista: tällä tavoin kantapäälle saadaan vähän enemmän tilaa, jos jalkapöytä on hiukan korkeampi.

 Kavennukset on tehty leveänä nauhakavennuksena seuraavasti (kierros alkaa sukan sivusta):

1. puikko: Neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen, neulo 1 oikein. 

2. puikko: Neulo 1 oikein, tee kahden noston kavennus (nosta kaksi silmukkaa oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunasta yhteen), neulo loput silmukat oikein. 

3. puikko: Neulo kuin 1. puikko 

4. puikko: Neulo kuin 2. puikko. 

Kavennukset tehdään joka toisella kerroksella, kunnes silmukoista on puolet jäljellä. Sen jälkeen kavennukset tehdään joka kerroksella. Esimerkissä oli siis alussa kullakin puikolla 13 silmukkaa, ja kun jäljellä oli 7, kavennukset tehtiin joka puikolla. 

Jälkijättöinen kantapää takaa.

Kun jäljellä on vain muutama silmukka puikolla (esimerkissä jäljellä oli 4 silmukkaa puikolla), siirretään silmukat kahdelle puikolle ja päätellään ne silmukoimalla. Näin vältetään terävä kärki. Kuvalliset ohjeet silmukointiin on täällä. Alla olevassa kuvassa viimeistelemätön, jälkijättöinen kantapää takaa…

Jälkijättöinen kantapää sivusta.