Kiilakavennus – kolme tapaa neuloa

Kiilakavennus – kolme tapaa neuloa

Monissa yleisimmissä kantapäissä, kuten ”tavallisessa” hollantilaisessa kantapäässä, vahvistetussa ja ranskalaisessa kantapäässä, silmukoita on kantapään jälkeen enemmän kuin varressa. Kun nämä ylimääräiset silmukat kavennetaan pois, puhutaan kiilakavennuksista ja ne saavat aikaan hyvin jalkaan istuvan muodon sukkaan.

Kavennuskierroksen aikana kavennetaan kaksi silmukkaa kullakin kierroksella, yksi kummassakin ulkosyrjässä. Siistit kiilakavennukset sukan sivussa neulotaan siten, että kavennukset kallistuvat aina jalkapohjaan päin.

Eli jos kierroksen vaihtumiskohta on jalkapohjan keskellä, ensimmäiset kavennukset tehdään oikealle kallistuvina kavennuksina (kuten esimerkiksi kaksi oikein yhteen) ensimmäisen puikon lopussa ja jälkimmäiset kavennukset vasemmalle kallistuvina (esimerkiksi kaksi oikein yhteen takareunoista tai ssk) neljännen puikon alussa.

Kiilakavennukset loivasti

Tässä esimerkissä kiilakavennukset on tehty siten, että välikierrosten määrä kasvaa yhdellä jokaisen kavennuksen jälkeen. Eli näin: neulo kavennuskierros, 1 välikierros, kavennuskierros, 2 välikierrosta, kavennuskierros, 3 kavennuskierrosta… jatka näin, kunnes sukassa on sama määrä silmukoita kuin ennen kantapäätä.

kiilakavennus loivasti

Kiilakavennukset joka kierroksella

Kiilakavennukset voidaan tehdä myös tasaisin välein, joka toisella kierroksella tai kuten kuvan esimerkissä, joka kierroksella. Tällä tavalla saadaan siisti kiilakavennusjono, ja neuloja välttyy kierrosten laskemiselta.

kiilakavennukset joka kierroksella

Kiilakavennukset sukan pohjassa

Kiilakavennuksia ei ole mitenkään välttämätöntä neuloa sukan sivuun – joskus sukan kuvioiden takia (tai ihan muuten vain) kiilakavennukset halutaan neuloa sukan pohjaan nuolen kärjen muotoon.

kiilakavennukset sukan pohjassa