Joustava päättely villasukan varressa

Joustava päättely villasukan varressa

Jos neulot sukkia varpaista varteen, täytyy varren silmukat päätellä joustavasti, jotta sukansuu ei kiristä. Sama tekniikka toimii toki myös esimerkiksi hihansuissa tai helmassa. Joustavasti päätellessä kannattaa muistaa, että tämä tekniikka vaatii enemmän lankaa kuin ”tavallinen” päättely.

Oma suosikkini joustavaan päättelyyn on tämä tekniikka, joka tunnetaan nimellä ”Jeny’s surprisingly stretchy bind-off.” Se on Jeny Stainmanin tunnetuksi tekemä ja se on alun perin esitelty Knittyssä.

Tämä esimerkki on tehty 2 oikein, 2 nurin joustimella.

Neulo ensimmäinen silmukka oikein ja ota langankierto puikolle niin, että lanka tulee puikon takaa etupuolelle. Jatkossa tee lankankierto aina näin, jos seuraava silmukka on oikea.

joustava päättely villasukan varressa

Neulo seuraava silmukka oikein. Vasemmalla puikolla on nyt silmukka, langankierto ja silmukka.

Seuraavaksi, vasenta puikkoa käyttäen, vedä langankierto oikean puikon vasemmanpuoleisen silmukan yli. Sen jälkeen vedä oikean puikon oikeanpuoleisin silmukka vasemmanpuoleisen silmukan yli. Oikealle puikolle jää yksi silmukka.

joustava päättely villasukan varressa

Ota langankierto puikolle niin, että lanka menee puikon edestä puikon taakse. Jatkossa tee langankierto aina näin, kun seuraava silmukka on nurja.

Neulo seuraava silmukka nurin. Vedä sen jälkeen langankierto oikean puikon vasemmanpuoleisen silmukan yli, ja sitten oikean puikon oikeanpuoleinen silmukka vasemmanpuoleisen yli. Oikealla puikolla on yksi silmukka.

Jatka näin: tee aina langankierto (seuraavan silmukan perusteella määräytyy, kummin päin langankierto tehdään), neulo 1 silmukka oikein tai nurin joustimen mukaan, ja vedä sen jälkeen sekä langankierto että oikean puikon oikeanpuoleisin silmukka juuri neulotun silmukan yli. Jatka, kunnes kaikki silmukat on päätelty. Katkaise lanka ja vedä se oikealla puikolla olevan, viimeisen silmukan läpi.