Kirjoneule – 9 vinkkiä, joilla onnistut

Kirjoneule – 9 vinkkiä, joilla onnistut

Kirjoneulesukat ovat jo monta vuotta olleet niin käsityölehtien kuin somen neulepalstoilla laajasti esillä. Uusia, toinen toistaan taidokkaampia kirjoneulesukkien malleja ilmestyy kuin sieniä sateella eikä niitä voi olla ihailematta. Jos sinullakin sormet syyhyäisivät tehdä jotkin upeat luomukset, mutta et ole uskaltautunut kokeilemaan vielä kirjoneuletta, kokosimme tähän muutaman vinkin, joiden avulla saat mahdollisimman onnistuneen lopputuloksen.

1. Valitse aluksi malli, jossa on mahdollisimman lyhyet langanjuoksut

Kirjoneuletta vasta harjoitellessasi kannattaa valita malli, jossa langanjuoksut eli värien vaihdot ovat mahdollisimman lyhyitä, mielellään alle 5 silmukkaa eikä työssä ole enempää kuin kaksi väriä kerralla käytössä.

2. Kuten kaikessa neulonnassa, valitse ensin paksumpi lanka ja isommat puikot

Kuten aloittelijan villasukkavinkeissäkin neuvoimme, kannattaa aluksi ottaa paksumpaa sukkalankaa, sillä isommilla puikoilla ja paksummalla langalla on helpompi harjoitella. Lisäksi työ edistyy niillä paljon nopeammin.

3. Opettele, mitä tarkoittaa lankadominanssi

Lankadominanssilla tarkoitetaan sitä, kumpi lanka ikään kuin nousee pintaan ja erottuu paremmin (dominoi) ja kumpi toimii taustavärinä. Kun hallitset lankadominanssin, tulee neulepinnasta heti tasaisempi!

4. Tasoittele ja venyttele neuletta tarpeeksi usein

Useimmilla ongelmana kirjoneuletta tehdessä on liian tiukka neulepinta, joka johtuu joko tiukasta käsialasta tai liian tiukalle jäävistä langanjuoksuista. Langanjuoksut saat sopivamman mittaisiksi venyttämällä neuletta leveyssuunnassa vaikka joka puikollisen jälkeen, jotta näet jääkö langanjuoksut kiristämään. Jos ne kiristää kovasti, yritä jättää ne löysemmiksi seuraavalla puikolla äläkä kiristä silmukoita liikaa neuloessa.

5. Neulo kirjoneuleen kohta isommilla puikoilla

Jos neulepinta edelleen kiristää, kokeile vaihtaa kirjoneuleen osuudelle puolta milliä suuremmat puikot, kuin muussa sukassa on. Esimerkiksi, jos neulot paksua sukkalankaa yleensä 3,5 mm puikoilla, ota kirjoneuleeseen koon 4 mm puikot.

6. Löydä toimivin tapa kuljettaa lankoja

Markkinoilla on monenlaisia apuvälineitä kirjoneuleiden tekoon. Lankojen kuljettamiseen sormella on erilaisia langanohjaimia tarjolla; osa laitetaan sormenpäähän kuin sormustin ja toiset ovat kuin sormus parilla lovella, joiden kautta langat kulkevat oikeassa järjestyksessä. Lankoja voi kokeilla myös kuljettaa eri sormien päältä. Esimerkiksi dominoiva lanka etusormen ja toinen keskisormen päällä. Vain kokeilemalla löydät itsellesi parhaiten sopivan tavan!

7. Valitse värit, jotka erottuvat selvästi toisistaan

Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin nähdä iso vaiva näyttävän kuvion eteen ja sitten kuvio ei erotukaan! Kannattaa siis valita värit niin, että niiden välillä on tarpeeksi kontrastia. Muista, että aina keskenään hyvin erivärisetkään langat, kuten punainen ja vihreä, eivät erotu toisistaan, jos ne ovat tummuusasteeltaan hyvin lähellä toisiaan, kun taas samankin värin eri tummuuden sävyt, kuten vaaleanpunainen ja tumma pinkki, erottuvat hyvin toisistaan, koska ne ovat eri tummuusastetta.

8. Sido lankoja pitkissä langanjuoksuissa

Jos olet edistynyt jo monimutkaisempiin kuvioihin, kuvioissa alkaa varmasti olla jo pitkiäkin langanjuoksuja. Niissä kannattaa sitoa – eli käytännössä kiepauttaa – lankoja toistensa ympäri, jotta ei synny liian pitkiä langanjuoksuja, jotka saattavat valmiissa neuleessa tarttua jonnekin tai jäädä kiristämään. Nyrkkisääntönä on, että kaikki yli viiden silmukan mittaisissa langanjuoksuissa kannattaa sitoa lankoja. Mutta, muista, että älä tee sitomista joka kerroksella samassa kohdassa, tai se voi jäädä ikävästi näkyviin valmiissa neulepinnassa.

9. Viimeistele neule kunnolla

Jos ihailet kauniin tasaisia kirjoneulesukkia, eikä oma käsialasi näytä laisinkaan samalta, suurin erottava tekijä voi olla viimeistely. Erityisesti kirjoneule tasoittuu valtavasti, kun neuleen kastelee kunnolla sen valmistuttua ja asettelee tasaisesti kuivumaan. Silmukat löytävä paikkansa ja langanjuoksut tasoittuvat kohdilleen. Siinä salaisuus erityisen tasaiseen kirjoneuleeseen!